Leer praten mét God en luisteren naar Zijn antwoord – PrayerPoints #3

Hoihoi! Vandaag wil ik de PrayerPoints wat anders inrichten, in de afgelopen twee edities (nummer 1 en nummer 2) heb ik met jullie een aantal gebedspunten doorlopen en daar uiteindelijk een voorbeeld gebed in neergezet.Vandaag wil ik ook gebedspunten noemen, maar meer nog: leren bidden. Hoe kun je nou het beste praten mét God? Het is namelijk heel simpel om tégen God te praten, maar wat wil God nou het liefst? Daar wil ik het met jullie over hebben vandaag.

praten mét God

Praten tégen God

Iets waar ik redelijk recent achter gekomen ben, is dat ik altijd tégen God aan het praten was. Dit ben ik mijn hele leven al gewend geweest, mijn moeder bad graag hardop en dan sprak ze alleen maar naar God toe. Dit heb ik overgenomen. Mijn moeder leek wel te weten wat ze aan het doen was, dus waarom zou ik dat in twijfel trekken? Langzaamaan heb ik wel geleerd om juist ook gedurende de dag tegen God te praten. Niet alleen bij het eten, maar juist ook als ik in de bus zat naar school, hard aan het werk was of bijvoorbeeld uit eten was met collega’s. God was erbij.

Mijn ervaring met het praten tégen God was eigenlijk vooral heel ‘saai’. Ja, ik had mijn (soms voelde het zelfs) verplichtte praatje weer gehad en nu kon ik weer door met waar ik mee bezig was. Ja, prima, even wat vertellen over alle ellende of narigheid in het leven aan God. En soms was ik ook zeker dankbaar. Maar God was in mijn gebed vooral een God die wel even wilde luisteren naar mijn problemen en ze kon oplossen. Ik geloofde zeker dat God groot genoeg was om te genezen, te verhelpen en te leiden. Toch was dat ook wel waar mijn relatie met God stopte. Ik had Hem niet als Vader en als Vriend.

Nu wil ik niet beweren dat mijn relatie met God helemaal verkeerd was. God kende mij en weet dat ik het met de beste intenties deed op de manier waarop het ging. Toch denk ik dat het nooit verkeerd is om nieuwe manieren te ontdekken om met God om te gaan. God heeft zoveel meer in petto voor ons dan wij ons soms realiseren. En wanneer je ogen dan open gaan voor deze plannen dan is dat zo’n goed moment!

No longer lost, praten mét God

Praten mét God

Een tijdje geleden vond ik een super toffe (Amerikaanse) YouTubester, die een aantal hele goede filmpjes op YouTube heeft staan over het geloof. Ze is ook bezig met een serie over ‘christelijke basis vaardigheden 1.0’. Hier heeft ze ook het principe van bidden uitgelegd en ik vond dat ze dat heel goed deed. Hierbij dus ook even een linkje! Ik wil je aanraden om dat eens te bekijken om zo wat dieper in te gaan op het praten mét God.

Zoals ik al eerder zei ben ik dus vrij recent begonnen met praten mét God. Ik ga in gedachten vrij letterlijk Gods woonkamer in en ga aan Zijn voeten zitten. Vervolgens vertel ik Hem over mijn dag, waar ik blij mee was en waar ik dankbaar voor ben. Ook vertel ik Hem wat er in mijn hoofd rondgaat. Dit kan vanalles zijn, iets wat iemand zei, een klusje wat ik nog zou moeten doen. Ik weet dat mensen vaak zeggen: ‘focus je op God als je aan het bidden bent.’ Maar soms vind ik dat heel moeilijk, vooral als ik druk bezig ben met allerlei dingen en ondertussen met God praat. Hiermee bedoel ik dan niet om oneerbiedig te zijn. God weet dat mijn hart van Hem is. Hij wil graag horen hoe mijn dag is en was. Hij wil mijn zorgen, blijdschap, irritaties en plezier horen. Hij wil naar mij luisteren om zo mij de juiste richting op te sturen.

Ik ben ook graag stil in gebed. Luisteren naar God in de letterlijke manier. Jezelf ‘parkeren’ bij Gods troon en daar gewoon zijn. In stilte en in gebed door elkaar heen. Als God met mij wilt spreken, dan wil ik niet te druk zijn met mijzelf. Ik wil ook momenten hebben waarop ik God ook daadwerkelijk de kans geef om te spreken. Ik hoef niet alleen maar aan het woord te zijn, dat is helemaal niet waarop een relatie gebouwd is. Een relatie komt van twee kanten. En ik wil een steeds sterkere relatie met God opbouwen.

Nu snap ik dat als God tegen mij wil spreken, Hij dit wel doet. Of ik dit nou wil of niet. Dit betekent voor mij alleen meer dat ik klaar wil zijn voor Gods opdracht. Ik wil niet onvoorbereid opeens een opdracht krijgen terwijl ik midden in mijn leven zit en eigenlijk nog lang niet klaar ben met wat ík wil. Ik sta open voor Gods plan, Zijn wil in mijn leven vind ik ontzettend belangrijk.

Praten mét God met handen opengevouwen

Wat nu?

Ik wil je uitdagen. Begin met bidden op een andere manier. Zoek een rustige plek op waar je alleen in alle rust even een tijdje kunt gaan zitten. Hoelang maakt niet uit, dat is voor iedere persoon weer verschillend. Ga zitten en focus je op God. Ik wil geen verplichtingen stellen in handen vouwen en ogen dichtdoen, maar als je daar behoefte aan hebt, houd ik je zeker niet tegen. En als je daar dan alleen zit en gefocust bent op God, stel je dan jezelf voor aan Zijn voeten. Bij Zijn troon. En begin God eens te vertellen over je dag, hoe laat je opstond, wie je gesproken hebt, maar dank God ook. Vertel Hem waar jij vandaag dankbaar voor bent. En wees stil. Luister naar Gods stem. Hij is je Vader en je Vriend, je Redder. Hij weet wat Hij doet en laat geen gebed onbeantwoord. Wanneer jij het idee hebt dat het goed is, sluit dan het gebed af met het gebed wat Jezus ons geleerd heeft: het Onze Vader.

God wil mét je spreken, keep in touch!

Naomi.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.