kleding van een christelijke vrouw

Kleding van een christelijke vrouw! -2

Een hele goedemorgen lieve vrouwen! Ruim 4 jaar geleden schreef ik mijn meest gelezen blog: Je kleden als christelijke vrouw – hoe dan?. Mocht je die nog niet gelezen hebben, lees die dan eerst even. Ik wil graag een update schrijven. Is mijn kijk veranderd? Hoort de kleding van een christelijke vrouw er op een bepaalde manier uit te zien, of is dat helemaal niet zo zwart-wit?

Daarnaast heb ik ook veel vragen gekregen over make-up, sieraden, en bijvoorbeeld gemengde stoffen (Deut. 22:11). Ik wil ook deze onderwerpen graag aansnijden in deze blog!

Kleding

Laten we beginnen met de kleding van een christelijke vrouw. In de blog van vier jaar geleden schreef ik al dat het zoveel meer om hartsgesteldheid gaat, dan om de daadwerkelijke kleding die je aan hebt. En tegelijkertijd willen we onze broers tot zegen zijn. Laten we dus gewoon even die paar tellen nemen bij het kijken naar je outfit, of het kopen van nieuwe kleding, om te herkennen wat het uitstraalt!

Voordat ik verder ga naar hoe het werkt met gemengde stoffen in kleding, wil ik iets met jullie delen wat ik zelf heb geleerd.

Mensen, en helaas vooral christenen, hebben vaak oneindig veel te klagen over de kledingkeuzes van (voornamelijk) andere christenen. ‘Dit is te bloot’, ‘die broek kan echt niet’, ‘vrouwen horen alleen rokken te dragen’, ‘waarom verbergt ze haar lichaam niet wat meer?’. En in het midden van al deze vragen ligt maar één ding: oordeel. Maar Jezus heeft ons helemaal niet geroepen om te oordelen over anderen, om kritiek te hebben op hoe anderen hun lichaam kleden. Weet je waar Hij ons wel toe roept?

Marcus 16:15-18 En Hij zei tegen hen: ‘Trek heel de wereld rond en verkondig het goede nieuws aan alle schepselen. Wie gelooft en gedoopt is zal worden gered, maar wie niet gelooft zal worden veroordeeld. Het geloof zal gepaard gaan met de volgende tekenen: zij die geloven zullen in Mijn naam demonen uitdrijven, ze zullen spreken in onbekende talen, met hun handen zullen ze slangen oppakken en als ze een dodelijk gif drinken zal dat hen niet deren, en ze zullen zieken weer gezond maken door hun de handen op te leggen.

Wanneer was de laatste keer dat jij gebeden hebt in tongen? Dat jij handen hebt opgelegd, demonen hebt uitgedreven in Jezus’ naam? We zijn vaak zo druk bezig met uiterlijkheden, dat we vergeten waar het goede nieuws van Jezus werkelijk om draait! Het gaat om Gods koninkrijk, om Zijn heerschappij. En dan kijken wij als mensen soms niet verder dan ‘doe ik het wel goed met mijn kleding?’.

Ik wil niet zeggen dat we geen aandacht moeten besteden aan onze kleding, en maar moeten aandoen wat wij allemaal goed vinden. Maar laten we EERST Gods Koninkrijk zoeken. Eerst handen opleggen en zien hoe iemand geneest, laten we eerst onszelf en elkaar opbouwen met tongentaal… En niet eerst oordelen over iemands kleding.

Het is belangrijk om kleding in liefde uit te kiezen, maar het is nog zoveel belangrijker om eerst Jezus te zoeken. Eerst Jezus. Eerst de opdracht die Hij ons gegeven heeft. En dan volgt de rest vanzelf, en vertrouw me, dan zal het niet meer gaan om de kleine dingen. Hij gaat Zijn weg met iedereen apart, dus laten we niet over anderen oordelen. Eerst naar onszelf kijken. Waar staan wij? Hoe dicht met Jezus leef jij, leef ik? En van daaruit verdergaan.

Gemengde stoffen

Gemengde stoffen… In Deuteronomium 22:11 staat: ‘U mag geen kleding dragen van tweeerlei weefsel, van wol en linnen samen’.

Op basis van deze tekst geven sommige christenen aan dat ze alleen kleding willen dragen die betaat uit ‘100%’ katoen, wol, linnen, polyester etcetera. Zonder daarbij in de veroordeling te schieten, wil ik gewoon kort uitleggen waarom dat niet meer van toepassing is voor ons. Daarbij zeggend: als jij je daar fijner bij voelt, dan doe lekker je ding. Maar, zie het niet als een wet!

Er zijn drie soorten wetten in het Oude Testament: burgerlijke wetten, ceremoniële wetten en zedelijke wetten. Ik wil hier niet heel diep op ingaan, dus ik maak een lang verhaal kort. De zedelijke wetten zijn de 10 geboden, Jezus heeft deze vervuld (Mat. 5:17), maar Hij zegt hierbij dat ze nog steeds gehandhaafd moeten worden. Vervolgens zijn er ceremoniële wetten, dit zijn de wetten waar wordt uitgelegd hoe je moet offeren. Ook deze zijn voor ons als christenen niet meer relevant: Jezus’ offer aan het kruis is genoeg, dus hoeven wij deze wetten niet meer uit te voeren.

Dan komen we bij de laatste soort wet uit: burgerlijke wetten. Hieronder valt ook Deut. 22:11. Dit zijn de wetten die God gaf aan het volk Israël zodat zij heilig zouden leren leven in tegenstelling tot alle andere volken om hen heen. Deze wetten golden specifiek voor de Israëlieten, en als je het Nieuwe Testament leest, dan zie je ook dat een deel daarvan door God zelf afgeschaft is. Hierbij kun je denken aan Petrus die onreine dieren mocht eten (Hand. 10:9-16).

Is het dan helemaal niet meer nodig om je aan deze burgerlijke wetten te houden? Nee, het is geen plicht meer voor christenen. Maar, dat wil niet zeggen dat God ze voor niks ingesteld had, God weet precies wat gezond is voor een mens. Eén van deze wetten beschrijft bijvoorbeeld ook dat Israël geen varkensvlees mocht eten, en tegenwoordig weten we dat varkensvlees niet altijd even gezond is.

Dus, wat is nu de conclusie, moet je wel of geen rekening houden met gemengde stoffen? Ik geloof dat een ieder daar een biddende keuze in mag maken. Vraag God om je te laten zien of dit iets is wat belangrijk is voor jou (op dit moment), en handel naar de overtuiging die Hij je geeft. Voor de één zal dat iets anders kunnen zijn dan voor de ander. Maar laat me nog eens terugkomen op wat ik eerder zei: als je geen idee hebt wat je moet doen, besef dan dat Jezus ons een opdracht gaf die veel groter en belangrijker is dan kleding. Focus eerst daarop, en dan komt de rest vanzelf!

Sieraden en make-up

Dan wil ik nog graag naar het laatste onderwerp toegaan. Sieraden en make-up. Zonder daar nog vijf alinea’s over door te schrijven, wil ik eerst terug verwijzen naar alles wat hierboven ook al gezegd is. Ja, alweer ;) De Bijbel veroordeeld nergens het dragen van make-up of sieraden. Eventuele teksten die daarover aangehaald worden (1 Petrus 3:3), waarin staat dat de schoonheid van de vrouw niet moet liggen in uiterlijkheden zoals kunstig gevlochten haar, gouden sieraden of elegante kleding, moeten in de juiste context gelezen worden.

Het is vrij simpel: een vrouw moet meer bezig zijn met haar innerlijk dan met haar uiterlijk. Elke ochtend een uur voor de spiegel, maar geen moment met God nemen. Uren online scrollen door kleding en make-up filmpjes, en snauwen naar je partner als hij vraagt om liefde. Je snapt me, dat is niet de bedoeling. Onze focus moet liggen op Jezus, niet op make-up en sieraden. Maar; dit betekent niet dat we geen make-up of sieraden mogen gebruiken.

Er zijn verhalen genoeg in de bijbel waarbij schoonheid en uiterlijk een belangrijk onderdeel waren! Denk eens aan Esther, die 6 maanden lang schoonheidsbehandelingen onderging. God heeft ons vrouwen gemaakt met ons uiterlijk. En wij mogen daar trots op zijn, en onszelf mooi maken!

Het is goed om te genieten van wat God ons gegeven heeft, zowel uiterlijk als van binnen. Laten we steeds meer streven om te lijken op Jezus. Hij is ons doel, Hij is onze Bruidegom; en… welke bruid wil zich nou niet mooi maken voor haar Bruidegom?

Lieve vrouw, je mag er zijn zoals je bent. Jezus houdt van jou, en heeft je schitterend gemaakt. Je mag samen met Hem in Zijn koninkrijk werken. Hoe je er ook uitziet, Hij bekijkt jou met vreugde!

Liefs,

Naomi

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.