BijbelseVrouw #1 Ester

Goeiemorgen! Vandaag wil ik beginnen met een reeks over vrouwen in de Bijbel. Samen met jullie wil ik ontdekken wat voor vrouwen er in de Bijbel staan en wat voor rol ze spelen, elk op hun eigen unieke manier. Wie was ze, waar kwam ze vandaan, wat viel mij op en wat kunnen wij vandaag de dag nog leren van haar?

In het eerste deel van deze serie wil ik graag ingaan op Ester. Een vrouw waar velen van gehoord hebben. Van eenvoudig weesmeisje tot koningin. Graag wil ik dit behandelen vanuit de Bijbel in Gewone Taal. (Deze Bijbel gebruik ik!)

Het verhaal achter Ester

Het verhaal van Ester loopt rond 486-465 voor Christus. Ester is een Joodse vrouw die uit haar land is gezet. Verbannen. Toch is het in de tijd van Ester al zo dat Koning Xerxes I (in het boek Ester wordt hij Ahasveros genoemd) toestemming heeft gegeven voor de Joden om weer terug te gaan naar Jeruzalem. Koning Ahasveros was de koning van Perzië en Medië in het Perzische rijk. Een grote groep Joden ging weer terug naar Jeruzalem maar het boek Ester heeft het juist over de mensen die dat niet doen, de groep die probeert te overleven in het verre land.

Ester is een bijzondere vrouw, of deze vrouw zal ze aan het eind van het boek geworden zijn. Ester was nog maar een jonge vrouw toen ze samen met andere meisjes naar het hof van de koning werd gebracht. Daarvoor woonde ze al een tijd bij haar neef, Mordechai. De koning is namelijk op zoek naar een nieuwe vrouw. Ester heeft God achter haar staan en daarom wordt zij uiteindelijk uitgekozen tot dé vrouw van de koning. De slimheid van koningin Ester zorgt er voor dat de Joden toestemming krijgen om zichzelf te verdedigen.

prinses, vrouwen in de Bijbel

Wat viel mij op?

In Ester 2:3 staat iets wat mij als vrouw erg aanspreekt. Iets waar ik zelf ook altijd erg van geniet: een schoonheidsbehandeling. Toen werd besloten dat de koning een nieuwe vrouw nodig had, werd gezocht naar mooie jonge meisjes die nog nooit met een man geslapen hadden. Deze vrouwen werden naar het vrouwenhuis in het paleis in Susa gebracht. Speciaal voor hen werd Hegai neergezet want hij bewaakte de vrouwen van de koning. En dan als kers op de taart, kregen ze een schoonheidsbehandeling. Nu snap ik dat dit allemaal wel heel veel mooier klinkt dan het toendertijd was. Ik moet er niet aan denken om nu uit huis gehaald te worden, met een paar meiden in een kasteel gestopt te worden om vervolgens te trouwen met een man die ik niet ken. Want ondanks zo’n luxe-leventje hadden ze geen vrijheid meer.

Hegai, de bewaker, vond Ester aardig en een bijzonder meisje (Ester 2:9). Dit zorgde ervoor dat ze meteen kon beginnen met de schoonheidsbehandeling. Ze kreeg extra goed te eten en de zeven beste dienaressen van het paleis. Ze kreeg zelfs de mooiste kamer in het vrouwenhuis. En Ahasveros was een zeer rijke koning, hij had een groot gebied onder zich, dus deze kamers waren zeker niet mis!

Een jaar lang kregen de meisjes een schoonheidsbehandeling, het eerste halfjaar werden ze ingesmeerd met geurige olie. Het tweede halfjaar met dure crème en andere schoonheidsmiddelen. Pas dán was het meisje klaar om naar de koning te gaan. Stel je eens voor, een jaar lang zo bijzonder ‘schoon’ gemaakt worden dat je dan pas klaar bent om Ahasveros te ontmoeten.

schoonheidsbehandeling vrouwen in de Bijbel

In Ester 4:16 staat iets over Ester waar ik heel veel bewondering voor heb. Ze geeft aan dat ze haar leven wil geven voor haar volk. Haman is namelijk een belangrijke minister geworden voor de koning. Hij heeft ook een grote haat voor Joden. Uiteindelijk geeft Ahasveros, Haman de optie om te doen wat hij wilt. En die kans laat hij niet liggen, meteen zorgt hij ervoor dat de Joden uitgeroeid worden. Ester is natuurlijk zelf een Jood maar mag niet zomaar naar de koning toegaan, dat is ten strengste verboden. Toch besluit ze dat ze dit moet doen, ook al beseft ze dat dit haar dood kan worden. Wel neemt ze een heel krachtig middel in de hand: ze gebood om alle Joden 3 dagen lang te laten vasten. Ook zij en haar dienaressen zullen niet meer eten en drinken.

Na het vasten gaat Ester naar de koning, tot twee keer toe bereidt ze een feestmaal. Tijdens het tweede feestmaal vraagt ze Ahasveros om een gunst, ze vraagt of hij de Joden in leven wil laten. Ahasveros is ontzettend gek op Ester, hij wilt haar alles geven waar ze om vraagt. Als hij hoort hoe simpel haar vraag eigenlijk is lijkt het heel snel opgelost te worden. Het probleem ontstaat wanneer duidelijk wordt dat Haman dit hele plan bedacht had. Als Haman dan uiteindelijk aan Ester haar voeten valt en de koning dit ziet heeft Haman het echt verpest. De koning ziet het aan voor aanranding en laat Haman meteen afvoeren en ophangen aan een paal.

Wat kunnen wij vandaag de dag nog leren van Ester?

Het bijzondere aan Ester is dat hoe jong ze ook is, ze toont moed en is een hele speciale vrouw. Ze is iemand met een groot hart. Ester durft haar hele leven te riskeren, zodat ze haar volk kan redden. Dit is iets wat ik ontzettend dapper vind, zou ik dat durven? Stel dat ze mijn leeftijd (19) had toen ze deze keuzes moest maken… Wat had ik gedaan? Ik ben allang blij dat ik niet in haar schoenen sta want dat is pittig!

Toch heb ik vooral heel veel bewondering voor een vrouw die het zover weet te schoppen. De hele wereld om haar heen wordt van haar weggenomen en toch volbrengt ze waar ze voor gekomen is. Hierin zie ik God. Ik geloof helemaal dat God haar de kracht gegeven heeft hiervoor, hoe anders?!

Dat is wat ik deze week aan God wil vragen, om dezelfde moed en kracht te krijgen als Ester. Zodat ook ik me volledig kan inzetten voor Zijn koninkrijk!

Wat halen jullie uit het verhaal van Ester?

liefs Naomi

 

Photo credit: Zulluey on Visualhunt.com / CC BY-NC-SA

Photo credit: Alexander R. Yee on VisualHunt.com /CC BY-NC-ND

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.