Vluchtelingen als christen

Omgaan met vluchtelingen als christen

Goedemorgen lieve mensen! Na de aanslagen in Nieuw-Zeeland voelt het alsof de wereld weer een beetje meer Gods licht nodig heeft. Gisteren was ik aan het denken over hoe wij omgaan met vluchtelingen als christen zijnde, laten wij nou echt de liefde van Jezus zien als we met hen omgaan? Vandaag wil ik graag met jullie delen wat de Heilige Geest mij liet zien over dit onderwerp.

Vluchtelingen als christen

Refugee

Toen ik een aantal jaar geleden op mijn zendingsreis was, ging het in eerste instantie over refugees, vluchtelingen. Er werd gewezen op alle mensen die vanuit Afrika en het Midden-Oosten naar Europa komen. Die vluchten van oorlog, honger en gevaar voor hun leven. Een aantal groepen zouden die mensen tegenkomen tijdens hun zendingsreis en luisteren naar hun ellende en het goede nieuws van Jezus met hen delen. Tijdens de voorbereidingen werd één ding heel duidelijk: God gebruikt de oorlog en honger en het gevaar ten goede. Hij wilt deze mensen de kans geven om Jezus te leren kennen.

Gods plan

Velen van ons gaan niet naar Afrika of het Midden-Oosten om over Jezus te vertellen, we zullen hooguit het evangelie delen met de mensen in onze eigen omgeving. Dus hoe zouden de mensen in een moslimwereld ooit horen van Jezus, als wij daar niet heen gaan? En dat is het punt waarop God het plan van mensen, omzette in dat van Hem. De Islamitische Staat was het plan van mensen en hierdoor kon God werken: er vluchtte een hele grote groep moslims naar ons toe. Wij niet naar hen? Dan zij maar naar ons.

vluchtelingen als christen

Refuge

Refuge, toevlucht of schuilplaats. Zoals in Psalm 46:2 staat: ‘God is voor ons een veilige schuilplaats, een betrouwbare hulp in de nood.’ God is our refuge, Hij is onze toevlucht. Toen ik dacht aan hoe wij omgaan met vluchtelingen als christen, bracht de Heilige Geest dit in mijn gedachten. In het Engels is er één ‘e’ verschil tussen vluchteling en schuilplaats. Deze vluchtelingen, refugees, zoeken een refuge, een Schuilplaats. Ze zijn op zoek naar God, ze zoeken naar een veilige plaats.

Psalm 91

In Psalm 91 wordt God als schuilplaats aangewezen. ‘Ik zal je redding zijn’ zegt God in vers 16. Hij wilt dat moslims, vluchtelingen, horen over wie Hij is! Hij wilt dat wij hen wijzen op Jezus, op de Weg, de Waarheid en het Leven. Ik wil je op het hart drukken om Psalm 91 eens te lezen. En zie hier wat God deze mensen beloofd als zij ‘in de beschutting van de Allerhoogste’ gaan wonen. Deze mensen hebben geen thuis meer, geen veilige plek. Maar onze Hemelse Vader kijkt naar hen en wilt ze vrede geven.

Vreemdelingen op deze aarde

Wij christenen leven soms ‘in het vlees’, we kijken puur naar onze eigen verlangens. En we zien dan moslims en buitenlanders als gevaar voor onze samenleving. We zijn bang om onze eigen identiteit kwijt te raken. Maar dan vergeten we één heel belangrijk ding. We zijn zelf vreemdelingen op deze aarde (Hebreeën 11:13). God heeft ons laten zien dat wij géén schatten moeten verzamelen op aarde. En de reden daarvoor? Waar onze schat is, zal ons hart zijn. En als we daarin niet oppassen, dan gaan we zoveel waarde hechten aan onze Nederlandse identiteit, dat we onze Hemelse identiteit vergeten. Je kunt niet God dienen en een afgod. (Mattheüs 6:19-25)

Ik zie de waarde van een eigen nationaliteit, begrijp me niet verkeerd. God gaf Israël ook niet voor niks een eigen land en eigen gewoonten. Laten we alleen niet God vergeten. Hij is ons uiteindelijke doel. En als Hij boven alles vraagt om in liefde met elkaar om te gaan…. is die nationaliteit dan niet net even wat minder belangrijk?

Graag hoor ik hoe jullie hierover denken,

een hele gezegende week, Naomi.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.