Hoe je het oude testament beter leert begrijpen!

Een hele goede maandagmorgen :) Afgelopen vrijdag kwam er helaas geen artikeltje voorbij omdat ik écht niet de motivatie kon vinden om iets te schrijven. Vandaag ben ik er gelukkig weer helemaal met een boeiend onderwerp: het oude testament begrijpen! Een jaar geleden besloot ik om mij bewust te gaan verdiepen in het oude testament. Ik had als kind genoeg verhalen uit het oude testament gehoord, maar ze allemaal daadwerkelijk zelf lezen had ik nog nooit gedaan. Dus daar begon mijn ontdekkingsreis naar het oude testament begrijpen.

oude testament begrijpen

Waar beginnen?

Voor iedereen werkt het oude testament begrijpen anders. De één zal waarde hechten aan continuïteit, de ander aan zoveel mogelijk zo snel mogelijk. Waar je begint met leren is helemaal aan jou. Er zijn verschillende opties:

1- Beginnen bij Genesis 1 en eindigen bij Maleachi 4. Dus het hele oude testament lezen van begin tot einde. Hierin kun je zelf de snelheid bepalen: elke dag één hoofdstuk, of één bijbelboek per week/maand.

2- Een leesplan beginnen op YouVersion! Hier heb je ook de optie om in één jaar de hele Bijbel te lezen. Op deze manier heb je een soort van stok achter de deur: je kunt namelijk ook meldingen aanzetten zodat jij er aan herinnert wordt om te lezen.

3- Gods leiding zoeken. Dit kan een hele mooie manier zijn om God tot je te laten spreken. Vraag Hem wat je moet lezen en zoek het Bijbelboek op wat als eerste in je hoofd opkomt. Hierin kun je Hem ook vragen waar je moet beginnen. Ik zou het waardevol vinden om dan ook aan God te vragen om het juiste eruit te laten springen. Wat Hij wilt dat ik vandaag onthoud en me realiseer, zodat ik het ook goed lees!

Nu zijn er vast nog andere opties, maar deze mag je ook zelf ontdekken! Voor mij werkte optie nummer drie het beste. Ik kon mezelf er niet toe zetten om alle ellenlange geslachtsregisters door te moeten lezen omdat ik per se alles wilde lezen. Nu weet ik toevallig dat er mensen zijn die daar geen probleem mee hebben en daar wel daadwerkelijk wat mee kunnen: dus ga ervoor als je het niet laten kunt. Zelf kan ik daar alleen op dit moment niet zoveel mee, dus besloot ik om het met Gods leiding te doen.

Hoe lees je de tekst?

Teksten kun je op veel verschillende manieren lezen én opvatten. De ene keer valt iets meer op dan de andere keer. En daarom kan het een groot verschil maken hoe jij het oude testament leest.

Toen ik begon met het lezen van het oude testament las ik op internet iets waar ik me nooit zo bewust van was: het oude testament is geschreven als verhaal. Niet als los zand. Waar je in het nieuwe testament makkelijk één hoofdstuk kunt pakken en dit kunt lezen, werkt dat (vaak) niet zo in het oude testament. Het oude testament begrijpen kan hier wel eens beginnen. Ik durf je namelijk te garanderen dat, wanneer jij besluit om midden in een willekeurig Bijbelboek één hoofdstuk te lezen, je er niks van snapt. De hele context ontbreekt! Daarom is goed om op z’n minst wat voorkennis op te doen over het Bijbelboek. In veel Bijbels staat er een inleidend hoofdstuk voor elk Bijbelboek en begrijp je al veel beter wat je leest als je daar begint met lezen!

Een andere manier goede manier om met de tekst om te gaan is door een schriftje te gebruiken tijdens het lezen. In dit schrift kun je de Bijbeltekst opschrijven die er voor jou uitsprong deze keer. Vervolgens kun je er een (kleine) overdenking bij schrijven zodat wanneer je het terug leest, je meteen weer weet waar het over ging. Als laatst is er dan nog ruimte voor jouw vragen. Wat begreep je niet aan het stuk? Waar wil je voor bidden en waarover wil je informatie hebben? Dit zijn manieren om actief bezig te zijn met de stof die je gelezen hebt!

oude testament begrijpen

Wat ik heb geleerd uit het OT

Een jaar geleden vroeg ik me af hoe waardevol het oude testament nou precies was. Het hielp ons een stukje begrip te krijgen over hoe de aarde gemaakt was, het Joodse volk en ik zag heel veel oorlog voorbij komen. Ik had niet zo’n zin om dit te gaan lezen, maar wist ook dat het niet voor niks in de Bijbel staat. Dus ben ik begonnen. En als ik terug kijk op het afgelopen jaar, realiseer ik me dat ik God beter heb leren kennen. Oók de God van het oude testament, die overigens (SPOILER ALERT) dezelfde is als de God van het nieuwe testament ;)

Iets heel specifieks wat ik geleerd heb? God komt op voor verkrachtte vrouwen. God laat dat niet zomaar gebeuren. Nu wist ik dat God het niet goed kon keuren als een vrouw verkracht wordt, maar dat in de Bijbel dus ook een verhaal staat hierover wist ik niet! En dat daarin God zó duidelijk aangeeft dat Hij ook niet had gewild dat deze vrouw zoveel pijn werd gedaan, vond ik een kippenvel moment! (Mocht je het afschuwelijk verhaal willen lezen: Richteren 19 en 20!)

 

Ik hoop dat je wat hebt aan de tips en ideeën die ik vandaag met jullie heb gedeeld!

Het oude testament begrijpen: hoe doe jij het?

Ik hoor het graag,

Naomi.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.