Hoe Bijbels is spreken in tongen?

Update oktober 2019: Spreken in tongentaal + ervaringsverhaal

Goeiemorgen! Afgelopen week had ik weer eens zin in wat nieuwe boeken, dus ben ik gaan rondneuzen op het Internet. Ik wilde eigenlijk niet teveel geld uitgeven -studentenleven ;)- dus ik zocht alle koopjeshoeken af! Uiteindelijk vond ik bij uitgeverij Gideon het boek: Reporter van Gods Geest.  Voor 4 euro heb ik het boek besteld en ik kreeg hem afgelopen woensdag in huis. Nu wil ik vandaag het boek zelf niet bespreken maar ik wil wel heel graag het onderwerp bespreken, namelijk: spreken in tongen!

meisje spreken door een megafoon

Eerste indruk

Mijn eerste indruk van spreken in tongen was wat ongemakkelijk. Ik had nog nooit iemand in tongen horen spreken, nog nooit van iemand gehoord dat hij/zij dat kan. Ik wist niet eens dat er hele christelijke gemeentes zijn die (grotendeels) daarop gebouwd zijn! Het intrigeerde mij, spreken in tongen is dus iets wat blijkbaar veel meer gedaan wordt dan je misschien zou denken. Ik heb meteen een vriend van me een berichtje gedaan, wij kunnen altijd hele goede gesprekken hebben over het geloof en ook hier kregen we weer een hele goede discussie over. Ik vroeg me af hoe christelijk het nu nog was. Het leek me iets ouderwets en misschien was het eigenlijk niet zo gepast. Maar hoe meer informatie ik erover opzocht hoe duidelijker het voor mij werd, spreken in tongen is Bijbels.

Reporter van Gods Geest

Het hele boek ging over het fenomeen ‘spreken in tongen’, ofwel klanktaal, ofwel glossolalie. De schrijver was hier onbekend mee tot hij er zelf mee ging experimenteren. Een bijzondere reis en iets waar ik erg nieuwsgierig over was. Vandaar ook dat ik het boek in één avond uit had. In het boek werd geschreven over de oorsprong van de Pinkstergemeentes. Er wordt gesproken over klanktaal en de schrijver ervoer het zelf na een lange tijd van research. Heel bijzonder en zeker waard om (voor die 4 euro) eens te lezen!

Vliegende duif, teken van de Heilige Geest

Hoe werkt het?

Spreken in tongen is een gave van de Geest (1 Kor. 12: 8-11). Net als het uitleggen ervan overigens. De Heilige Geest deelt deze gaven uit (vers 11) zoals Hij dat wil. Nu houdt dat dus niet in dat jij niet mag vragen om deze gave. Het werkt hetzelfde als de gave van genezing, als jij bid om genezing, bepaalt God. Jij mag ervoor bidden, maar als de Heilige Geest het niet nodig vindt, of jou iets anders wil geven dan zul je dus niet kunnen spreken in tongen. Het spreken in tongen wordt beschreven als een hele intieme manier om tot God te bidden, het is niet op verstandsniveau maar op het niveau van je geest. Wanneer jij geen woorden meer hebt om voor iets te bidden of God te danken omdat een taal gelimiteerd is, geeft de Heilige Geest de mogelijkheid om dieper te gaan. Door middel van klanktaal. Dus wanneer je verstand ophoudt, begint de Geest.

Op het moment dat ik dit schrijf heb ik nog nooit in tongen gesproken. Dit zeg ik, omdat ik het niet wil uitsluiten. Het lijkt me iets heel bijzonders, spannends, en misschien zelfs wel een beetje eng. Maar ik wil er de komende tijd voor gaan bidden, aan God vragen wat Zijn visie hierop is en waar ik sta in dat plan. Ik móét niet in tongen spreken, en als het nooit gebeurd dan accepteer ik dat ook. Ik wil dit toch graag met jullie delen omdat dit voor mij een zoektocht gaat zijn. Zo hoop ik jullie mee te kunnen nemen om zo samen dit spreken in tongen te kunnen ontdekken!

Wat nu?

Nu wil ik van jullie vragen om hier eens over na te denken, wat zegt God hierover tegen jou? En als je interesse hebt, wil ik je uitnodigen om mee te bidden. Vraag aan Gods Geest om deze gave in je te leggen. Vraag Hem wat je misschien nu nog tegenhoudt en wat er voor zorgt dat je God kunt gaan loven op momenten dat jij misschien de woorden niet meer hebt. En ik zou heel graag van jullie willen horen wat eruit komt. En ik bid graag mee, dus als je dat gebed zou willen ontvangen, laat mij dat dan even weten.

Een hele gezegende dag en week toegewenst,

Naomi.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.