bidden door de Heilige Geest

Bidden geleid door de Heilige Geest

Een hele goedemorgen! Gisteren was ik de Bijbel aan het lezen en aan het bidden, en toen kreeg ik opeens heel veel motivatie om te gaan schrijven. Dus dan komt er spontaan een blog online. In de afgelopen tijd heb ik God op veel manieren om me heen gezien en horen spreken. Eén van de dingen waar God op wees, was deze blog. Ik vroeg Hem hoe ik op dit moment invloed kan uitoefenen op de wereld, hoe ik God kan laten zien aan de mensen in Nederland. Je begrijpt hoe verbaasd ik was toen Hij zei: BijbelseVrouw!

Vandaag wil ik dus weer een stukje van die invloed uitoefenen, een stukje van Gods wens laten zien. En dat mag gaan over het bidden geleid door de Heilige Geest. Hoe doe je dat nou, en is er dan ook een verkeerde manier van bidden? Daar wil ik graag met jullie over hebben.

bidden door de Heilige Geest

Verkeerd bidden?

Laten we beginnen met de grootste vraag: is er een manier om verkeerd te bidden? In de Bijbel wordt er één keer geschreven over verkeerd bidden, in Jakobus 4:3: ‘Of u bidt Hem er wel om, maar krijgt niks. Wel, dan hebt u het Hem op een verkeerde manier gevraagd. Als u Hem alleen iets voor uw eigen genoegen vraagt, geeft Hij het niet.’. Hier gaat het over egoïstisch bidden; alleen maar bidden voor je eigen genoegen. Nu moeten we dit niet meteen opvatten als: bid nooit voor jezelf, of je eigen dingen. Dat is niet wat God van ons vraagt, Hij wil juist graag een persoonlijke relatie met ons, en dat kan niet zonder dat wij persoonlijke dingen aan Hem vertellen. Maar zodra je altijd alleen maar voor jezelf bid, gaat er ergens wat verkeerd. Bid zéker voor je eigen genoegen, maar vergeet dat van de ander niet. Het gaat om je hart-instelling. Vanuit liefde voor God, je medemens en jezelf, of vanuit ‘God, ik wil deze auto, dit huis en dit salaris’. Zie je het verschil? ;)

Waarvoor bidden?

Als we gaan bidden geleid door de Heilige Geest, gaan we de dingen bidden die God van ons vraagt. In plaats van om ons heen kijken en besluiten te bidden voor je zieke moeder, gaan we bidden voor de dingen die alleen vanuit een ander perspectief gezien kunnen worden. Het Goddelijk perspectief. En begrijp me niet verkeerd, bidden voor je zieke moeder is goed. Zoiets is ontzettend belangrijk en blijf dat ook vooral doen. Wij mensen hebben maar een heel klein perspectief, wij zien niet alles waarvoor gebeden moet worden. Dat is waar de Heilige Geest binnen komt. ‘De Geest helpt ons in onze zwakheid. Wij weten niet eens hoe wij moeten bidden.’ (Romeinen 8:26a).

Soms is het heel simpel, je krijgt een gedachte over iets en hebt het idee dat je daar voor moet bidden. Of je wordt ergens diep door geraakt en besluit ervoor te bidden. Een heel mooi voorbeeld las ik hier, hoe God dus werkt door gebeden die niet vanuit ons eigen inzicht komen!

Bidden geleid door de Heilige Geest

Gods leiding tijdens het gebed

Als je Gods leiding tijdens het gebed ervaart kun je hele mooie momenten met God beleven. Soms zie je de effecten, soms is het enige wat je meekrijgt, de diepe aandrang om te gaan bidden voor iemand. Laatst was ik in gesprek met een aantal vrouwen, moslima’s. Een heel interessant gesprek over het geloof, één van die vrouwen was heel specifiek aan het luisteren terwijl de rest hun geloof aan het verdedigen was. Toen dit gesprek klaar was, liep ik weer terug naar het hotel. En opeens voelde ik zo’n diepe aandrang om voor die ene vrouw te bidden, de vrouw die zoveel interesse had. Eenmaal terug in het hotel heb ik een half uur zitten bidden voor alles wat in me opkwam, en alles wat dus met haar te maken had. En toen, net zo snel als het kwam, had ik niks meer om voor te bidden. Dit vind ik nog steeds heel bijzonder, de Heilige Geest gaf me inspiratie totdat het klaar was. En ik hoop dat dit jullie ook moed geeft om te bidden voor wat God je laat zien.

Bidden als geestelijk wapen

In de Bijbel staat in Efeziërs 6:18a ‘Bid voortdurend en laat u daarbij leiden door de Heilige Geest’. Dit staat in de context van de geestelijke wapenrusting, het is het soort ‘laatste wapen’ wat we hebben. Bidden geleid door de Heilige Geest, een wapen waarmee we dus verandering kunnen aanbrengen in de wereld om ons heen. Veranderingen voor Gods Koninkrijk. Als we geleid worden in ons gebed door de Heilige Geest, dan gaan er veranderingen komen. Soms zie je de gevolgen om je heen, soms zitten de gevolgen in de geestelijke wereld. Neem dit wapen dan ook elke dag weer op, bid en vraag God om jou te gebruiken zodat je ook leert bidden door de Heilige Geest.

Ik hoop dat je komend weekend eens gaat bidden geleid door de Heilige Geest. Laat Hem het gebed eens plannen!

Een goed weekend gewenst,

Naomi.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.