karakter van een Bijbelse vrouw

Het karakter van een Bijbelse vrouw

Goedemorgen! Ben ik weer, deze keer na aanleiding van een mailtje van één van jullie. Ik word nog steeds elke keer zo vrolijk als ik wat van jullie hoor, een reminder dat ik ook daadwerkelijk mensen bereik. De vraag die ik kreeg ging over het karakter, de identiteit van een Bijbelse vrouw. Hoe ziet deze er nou eigenlijk uit, wat zijn de gevolgen in haar gedrag?

Ik wil hier graag wat over schrijven maar wil ik ook graag zeggen dat ik natuurlijk nooit het complete beeld kan geven van het karakter van een Bijbelse vrouw. Bovenal wil ik zeggen dat wij als vrouwen nooit vanuit onszelf kunnen worden zoals God ons bedoeld heeft. Het is een proces waarin wij steeds mogen groeien doordat de Heilige Geest in ons werkt.

karakter van een Bijbelse vrouw

Een vriendelijk en evenwichtig karakter

Het gaat om uw innerlijk, om een vriendelijk en evenwichtig karakter. Dat is een onvergankelijk sieraad dat voor God grote en blijvende waarde heeft.

1 Petrus 3:4 (Het Boek)

In dit Bijbelgedeelte spreekt God heel duidelijk tot ons als vrouwen. Vriendelijk en evenwichtig zijn, waarbij ‘vriendelijk’ het makkelijkst klinkt. Maar evenwichtig is wat lastiger, als ik bekijk wat dat nog meer betekent staat er ook wel: in balans, verstandig en stabiel. Nu ken ik ons vrouwen langer dan vandaag, dit gaat lang niet altijd even makkelijk, hormonen, gevoelens en gebeurtenissen zorgen ervoor dat het soms bijzonder moeilijk is om ons zo vriendelijk en evenwichtig te gedragen.

Maar God vraagt ons een karaktereigenschap aan te nemen door de Heilige Geest. Hij weet dat we dat niet vanuit ons zelf kunnen, maar als we aan de Heilige Geest vragen om dit in ons te leggen, dan wil Hij dat doen. Voor de duidelijkheid: het gaat niet om vriendelijk dóén, het gaat om vriendelijk zijn. God vraagt niet van ons om een vriendelijke lach te geven aan iemand die langs loopt, en vervolgens te denken ‘die ziet er echt belachelijk uit’. De instelling van ons hart hoort gelijk te zijn aan onze daden.

Vrucht van de Geest

Maar de Heilige Geest brengt ons tot betere dingen: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, mildheid, trouw, tederheid en zelfbeheersing.

Galaten 5:22 (Het Boek)

Iets anders waar de Heilige Geest ons bij helpt is Zijn vrucht. Als we Hem in ons leven laten werken, zullen we deze vrucht voortbrengen. Belangrijk om te weten dat het soms wat anders kan gaan dan jij misschien verwacht. Er zijn veel meer manieren, Hij kiest uit wat bij ons individueel past. Bij de één zal Hij direct geduld geven, maar vaker neemt God ons mee door een proces. Misschien krijg je opeens een aantal mensen om je heen waarbij je geduld moet leren hebben. Hoe vaker je op die manier geduld hebt, hoe meer je geduld getraind wordt. Zo kun je uiteindelijk alle delen van deze vrucht krijgen en trainen samen met God.

Ontzag voor de Heer

Uiterlijke schoonheid is bedrieglijk en verdwijnt, maar een vrouw die ontzag heeft voor de Here verdient bewondering en lof.

Spreuken 31:30 (Het boek)

Ik twijfelde even over Spreuken 31. Een veel gehoorde tekst als het gaat om de identiteit en het karakter van een Bijbelse vrouw. Het wordt vaak genoemd omdat deze vrouw alles perfect lijkt te doen. Vandaag wilde ik niet alle perfectie van die vrouw laten zien, ik wilde de reden erachter onthullen.

Deze vrouw is van alles, lees de rest van het hoofdstuk gerust. Maar de enige reden dat zij zo succesvol is, is haar ontzag voor de Here. Onze identiteit als vrouw begint te schijnen, begint te schitteren zodra wij God leren kennen en zien wat Hij over ons zegt. Zodra wij op onze knieën gaan voor God, beseffen dat we klein zijn voor Hem, zal Hij ons verheffen (Jakobus 4:10). Soms hoeven wij niet naar ons eigen karakter te kijken, maar puur naar wie God is. Dan komt ons karakter steeds meer overeen met wie Hij is, door het werk van de Heilige Geest in ons!

Wees betrouwbaar

Ook mogen zij niet oneerlijk zijn, maar zij moeten in alles laten zien dat zij betrouwbaar zijn. Dan zullen zij in alle opzichten het aanzien van de verkondiging van God, onze Redder, verhogen.

Titus 2:10 (Het Boek)

Als laatste wil ik graag eindigen met de betrouwbaarheid van christenen. Iets wat ik zelf héél belangrijk vind. Als wij ontzag hebben voor God, gaan wij steeds meer verlangen dat iedereen om ons heen Hem ook gaat leren kennen. Als wij betrouwbaar zijn, gaan we steeds meer God laten zien aan die mensen om ons heen. Soms in woorden, soms in daden. Het kan al zo simpel zijn door terug de winkel in te gaan als blijkt dat de kassière vergeten is een artikel te scannen en deze vervolgens als nog te betalen. Dit laat zien dat wij betrouwbaar zijn, dat we eerlijk willen zijn. God geeft ons namelijk meer dan genoeg.

Laten we Hem vertrouwen en doen wat Hij in Zijn Woord aan ons vraagt.

Stel heel uw vertrouwen op de Here en doe wat Hij goedvindt. Woon rustig in uw woonplaats en zorg dat u in alles trouw bent.

Verheug u in de Here, dan zal Hij u geven wat u nodig hebt en waar u naar verlangt.

Vertel alles wat u bezighoudt aan de Here en vertrouw Hem. Hij zal in alles voor u zorgen.

Psalm 37:3-5 (Het Boek)

Dat vond ik een hele mooie Bijbeltekst om dit mee af te sluiten. Een klein stukje karakter van een Bijbelse vrouw. Ik wil jullie een hele gezegende week toewensen waarin de Heilige Geest meer en meer mag werken door je heen!

Naomi

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.