Het onbekende Bijbelse principe: je hoofd bedekken!

En toen was het alweer vrijdag, week één van de tentamens is voorbij, nog één te gaan! Ik heb vandaag een onderwerp waar ik nog niet zo lang mee bezig ben maar wel graag meer over wil horen. Het is namelijk een Bijbels principe waar, in mijn kringen, niet aan wordt gedaan. Best bizar eigenlijk als het zo duidelijk in de Bijbel staat! Het principe waar ik het hier over heb is: je hoofd bedekken. Nu bedoel ik dit niet in de: we gaan moslima-all-the-way. Dat is niet wat God van ons vraagt. Ik wil vast beginnen met een filmpje waardoor ik geïnspireerd werd om over dit onderwerp na te denken!

Zoals je kunt zien (zowel in de thumbnail als in het filmpje) gaat het dus niet om volledig je haar bedekt te hebben. Maar laat ik jullie eens mee nemen in de reden waarom je je haar bedekken kan (of misschien wel zou moeten, you decide).

Bijbelse principes

In de eerste Korinthe brief (hoofdstuk 11) staat in vers 5: ‘Iedere vrouw echter die bidt of profeteert met onbedekt hoofd, onteert haar eigen hoofd, want het is alsof zij kaalgeschoren is (HSV).’ Ik heb hier bewust een Bijbelvertaling gepakt die ouder is, maar nog steeds te begrijpen. Zoals Lea ook uitlegt in de video staat er namelijk in de oude Griekse vertalingen een ander woord voor bijvoorbeeld bedekken en vrouw zijn. Dit kwam ik ook tegen in de BasisBijbel en in de ‘Het Boek’ vertaling dus vandaar.

Je hoofd bedekken als je bid, of profeteert is dus een Bijbels principe. God vraagt ons om Hem te eren met alles, dus ook ons lichaam. Hier ga ik later ook nog verder op in. Nu wil ik het houden bij het hoofd. Ik wil overigens niet zeggen dat ik alle wijsheid in pacht heb, ik ben nog steeds hierover in gesprek met God. Ik wil weten wat Hij vindt, Hem eren en als Hij niet vindt dat het daarmee hoeft: dan niet. Zo simpel vind ik het. Voor de duidelijkheid dan weer wel: ik wil iedereens keuze respecteren.

Je hoofd bedekken als vrouw

Waarom nu?

Ik had nog nooit zo stil gestaan bij het bedekken van mijn hoofd. Heb nooit gekerkt op een plek waar je hoofd bedekken normaal was. Ik kende wel mensen uit een andere kerk waar ze altijd met een hoedje naar de kerk gingen, maar daar stopte het. Deze mensen leken het overigens ook puur uit traditie te doen, niet omdat in Korinthe nou zo nodig het één en ander stond. Waarom ik dat denk? Dezelfde mensen die zondags een hoedje droegen, deden dit door de weeks niet. Dit zou twee dingen kunnen betekenen: of ze bidden/profeteren door de weeks niet, of het is een zondagse traditie. Nu wil ik eigenlijk gewoon liever dat het traditie is, zodat het niet betekent dat ze door de week niet bidden.

Maar ik dwaal af, terug naar mijn verhaal. In mijn ‘aanbevolen’ sectie van YouTube kwam ik Lea tegen. Vol tegenzin begon ik haar filmpje te kijken, ik had mijn oordeel al klaar. Dit was zo’n ding waar alleen hele strenge christenen aan meedoen en eigenlijk is het gewoon nogal onzin allemaal. Net als sommige andere christelijke gebruiken die nergens over gaan. Niets was minder waar. Lea bleek een spontane vrouw, met een verhaal wat mij tot nadenken aanzette. Ze vertelde over haar ervaring met God, wat Hij van haar vroeg en hoe zij Hem eerst niet gehoorzaamde: uit angst voor mensen…Hoe dieper ik in het filmpje kwam hoe nieuwsgieriger ik werd. Ik zocht het Bijbelstuk op waarin dit staat en las het door. Het stond er écht!

Ouderwets

Nu had ik eerst de neiging om te zeggen: ach, dat is vast een oud gebruik en hoeven wij niet meer te volgen. Ik had namelijk dit wel eens eerder gelezen maar toendertijd schonk ik er geen aandacht aan. Toch kwam er iets in mij op wat me op een wat onprettige manier wakker schudde. Als ik wel geloof dat een ‘geen seks voor het huwelijk*’ beleid geldt, waarom dan niet het bedekken van mijn hoofd? Geen seks voor het huwelijk wordt door veel mensen gezien als ouderwets, net als het bedekken van je hoofd waarschijnlijk wordt gezien als iets cultureels of iets ‘van vroeger’. Maar het staat allebei in de Bijbel, beter nog, het Nieuwe Testament. Waarom het ene wel volgen, en het andere niet? Een beetje hypocriet, toch?

God weet wat het beste is voor mij. Dit laat Hij zien door mij te vertellen dat seks voor het huwelijk een slecht idee is, maar ook door mij te zeggen dat ik beter niet kan liegen, bedriegen en anderen pijn moet doen. God weet hoe de wereld een mooiere, betere plaats wordt. Dat was Zijn intentie. Als God dat weet, wie ben ik dan om daar tegenin te gaan? Dus ging ik in gebed. Ik ben de Bijbel gaan lezen op zoek naar meer antwoorden over dit onderwerp. Ook ben ik op internet op zoek gegaan, maar het was helaas ontzettend moeilijk om een positieve bron te vinden hierover. Ik wil luisteren naar God, dus ik blijf erover in gebed.

je hoofd bedekken

Hoe bedek ik dan mijn hoofd?

Mocht je nu geïnteresseerd zijn in het bedekken voor je hoofd en vraag je je af hoe nu verder? Bid eerst tot God, vraag Hem wat Hij met jou wil en hoe je dat kunt doen naar Zijn eer. Vervolgens is het belangrijk om keuze’s te maken. Draag jij deze sjaal/doek/bedekking de hele dag of alleen tijdens het bidden? Hoeveel van je haar bedek je, en hoe doe je dat op een goede manier? Deze keuze’s leg ik bij jou, omdat het iets heel persoonlijks tussen jou en God is.

Ik wil ook heel helder hebben dat het hier absoluut niet gaat om een fashion statement. Je haar bedekken met een hoed omdat het goed staat, mist het doel. Het gaat niet om complimentjes van anderen. Het gaat om een manier om God alle eer te geven!

 

Oké, dat was mijn deel van de informatie en kennis die ik graag met jullie wilde delen.

Ik ben echt ontzettend benieuwd hoe jij hier over denkt en wat dit betekent in jouw leven?

Een goed weekend met veel leerstof gewenst ;)

Naomi.

 

 

*Laten we even duidelijk maken dat ‘geen seks voor het huwelijk hier altijd bedoeld wordt als vrijwillige seks*

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.