Hoe weet je zeker dat je de Heilige Geest voelt?!

Een hele goede maandagmorgen! Begin van een nieuwe week waarin ik de laatste weken van mijn eerste studiejaar in ga. Super druk dus, maar ik wilde vandaag wel graag een blogpost online laten komen. Ik weet niet precies hoe goed het de komende weken gaat lukken om netjes op maandag, woensdag en vrijdag een artikel online te laten komen, maar dat zien jullie vanzelf. Vandaag wil ik het hebben over de Heilige Geest voelen.

Gisteren vroeg ik een vriendin of zij nog iets had waar ze benieuwd naar was. Ze moest er even over denken en kwam toen met een vraag waar ik op mijn beurt ook even over na moest denken. Ze vroeg: hoe weet ik dat ik de Heilige Geest voel als ik liederen zing voor God of luister naar een preek? En meer nog, hoe weet ik dat dit anders is dan de enthousiaste gevoelens die andere (niet christelijke) mensen voelen bij festivals en dergelijke? Deze vraag vond ik best interessant. Zij zelf was tot de conclusie gekomen dat ze het gewoon wist. Maar aangezien ik dat niet een antwoord vond op deze vraag ben ik eens rond gaan kijken op internet en in mijn Bijbel en kwam ik tot de volgende punten.

Heilige Geest voelen of festivalspirit?

Gods Geest herkennen

In eerste instantie is het belangrijk om zeker te weten dat jij Gods Geest voelt tijdens die liederen zingen en luisteren naar een preek. De hele vraagstelling is namelijk niet aanwezig als je niet de Heilige Geest voelt. God zegt in de Bijbel zelfs dat je het moet beproeven op echtheid, alles wat gezegd en gedaan (en dus gevoeld) wordt(1 Thes. 5:19-21). Niet zomaar iets aannemen is erg belangrijk, satan zal alles doen om je af te leiden van wat God echt wil, zegt en doet. Daarom wil ik jullie wat tips meegeven om Gods Geest te herkennen zodat je het kunt toetsen.

In eerste instantie zal de Heilige Geest nooit tegen Gods woord in gaan. Als je denkt dat de Heilige Geest tegen je zegt dat je iemand moet vermoorden dan is het niet de Heilige Geest. God zegt dat je de ander niet mag vermoorden, dus dan zal de Heilige Geest niet wat anders zeggen. God is en blijft dezelfde namelijk.

De tweede manier om te weten of iets van God komt, is dat het altijd een soort rust zal brengen. Let op: ik zeg rust, geen blijdschap. Soms zegt de Heilige Geest namelijk iets waarbij je eerst eens moet slikken omdat je aarzelt of je wat onzeker voelt. Maar het zal nooit zorgen voor onrust als je ingaat op wat Hij van je vraagt.

De derde, en voor nu laatste manier om te ontdekken wat de Heilige Geest zegt, of je laat voelen is dat God het op een manier zal doen wat bij jou past. Stel je voor dat God alleen met jou zou praten in een skihut in het zomerseizoen, tja, dat is natuurlijk compleet niet logisch als jij nooit naar de bergen toe gaat. Terwijl, als jij wekelijks naar het zwembad gaat om baantjes te trekken, het helemaal niet gek is als God daar met jou spreekt. God kent jou als geen ander en weet precies hoe en wanneer hij jou het beste kan bereiken.

Uiteindelijk is het een kwestie van Gods Geest leren kennen. In het begin zal het wat lastig zijn, maar hoe meer je een relatie opbouwt met God, hoe duidelijker het zal zijn. Zie het als een telefoongesprek met je moeder. Als je zonder te kijken opneemt, herken je haar stem. Je weet wie ze is omdat je een relatie met haar hebt. Zo is het ook met God. Hoe beter je Hem leert kennen, hoe makkelijker het is om de Heilige Geest te voelen.

Festival vibes

Hoe langer ik erover na heb gedacht hoe meer het tot me door drong. Het antwoord zit verstopt in de vraag. Hoe de mensen op festivals ook zo’n ‘vibe’ kunnen voelen? Omdat ze in een grote groep mensen staan met dezelfde interesses. Net als in de kerk.

Deze festival vibes zijn alleen niks anders dan hoe je het zegt: het gevoel tijdens een festival. En alleen tijdens dat festival. Zodra het festival is afgelopen en je weer achter je bureautje zit op kantoor, zijn die vibes ook weg. Je kunt er misschien nog met een fijn gevoel op terug kijken, maar het heeft geen blijvende waarde. Deze vibes kun je niet ‘oproepen’ in je woonkamer, terwijl je buren bokkend op de muur slaan omdat je teveel herrie maakt.

Het één zijn met een groep geeft mensen een goed gevoel. De hele situatie op een festival zit zo in elkaar dat deze positieve vibes er gewoon zijn. Mensen hebben vrij (of zelfs vakantie), genieten van muziek die ze blij maakt, met mensen waar ze plezier mee kunnen maken op een terrein vol met leuke activiteiten met -vaak- prachtig weer. Tja, zet mij in diezelfde setting en ik zou deze vibe ook snel genoeg oppikken.

Heilige Geest voelen

Wat is het verschil?

Maar wat het verschil dan is tussen die die festival vibes en de Heilige Geest? De Heilige Geest is niet voor een weekend, een zondag, of zolang je luistert naar liederen. De Heilige Geest is er altijd, het gevoel dat de Heilige Geest je kan geven, is iets wat je altijd kunt voelen. Ga maar bidden, luister een preek in je vrije tijd of zit in de bus met je oordopjes in te luisteren naar worship. De Heilige Geest is niet afhankelijk van jouw vrijheid, blijheid of het weer. Regent het pijpenstelen, ben jij intens verdrietig of midden in een gigantisch drukke periode? Zelfs daarin kan je de Heilige Geest voelen. Er is geen vibe nodig, alleen een relatie. De Heilige Geest heeft niet het kerkgebouw nodig op zondag om jou te laten zien wat God kan.

De Heilige Geest heeft jouw hart nodig, en dan komt de relatie met God.

Ik ben benieuwd hoe jij de Heilige Geest toetst en hoe jij weet dat het gevoel van God komt!

Een gezegende week,

Naomi.

Eén reactie

  • wiebe westra

    In 2000 ben ik in en vanuit de Geest geboren (in een visioen en totenkele minuten na dat visioen). Maar de kracht van de Geest kon ik niet “in” of “bij” me houden door mijn zondige lichaam. Toch heeft de Geest mij nooit verlaten en zal ik met de Geest worden gevuld. Af en toe word ik geproefd: Aan wie geef ik mijn liefde? Soms gaat het goed, maar soms geef ik mijn liefde aan aardse dingen. Heel frustrerend, natuurlijk. Mij is in een ander visioen gezegd: “De heilige Geest zal je dragen” en daar bouw ik op. Zonder het maken van een juiste keuze komt een mens niet verder, en daarbij het vragen om de kracht van Zijn Liefde om verder te groeien in Zijn glorie. Hoe denk jij daarover?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.