Islam VS Christendom- waarom Jezus de waarheid is!

Goedemorgen! Sinds een paar maand ben ik mentor van Abdulsalam. Hij is ruim twee jaar geleden gevlucht uit Syrië en volgt op dit moment een schakeljaar bij mij op school. Een schakeljaar is een soort ’tussenjaar’ om je voor te bereiden op een studie. Als mentor help ik hem door bijvoorbeeld veel Nederlands met hem te praten, hem te vertellen over de Nederlandse cultuur en soms ook uitleg te geven over de taal. Hij spreekt zelf al bewonderenswaardig goed Nederlands. Afgelopen maandag spraken wij weer af. We hebben ruim twee uur lang gesproken over ‘religie’, zoals hij het noemde. Zelf is hij moslim en hecht hij daar veel waarde aan. Ik was heel benieuwd wat dat nou precies inhoud (voor hem) en wat is een betere bron dan een moslim, om meer over de Islam te weten te komen?! Vandaag wil ik met jullie wat van deze kennis delen in Islam VS Christendom!

Moslima

Het gesprek

Het gesprek begon met het feit dat het bijna Ramadan is, hij vertelde dat hij daar wat tegenop zag. Niet omdat hij het niet wil, maar omdat het wel heel zwaar is om zo druk te zijn met school en vervolgens ook nog amper wat te eten. Hij vroeg me of ik ook vastte als christen en wanneer dat dan precies was. Ik legde uit dat wij vaak de 40 dagen voor Pasen vasten. Maar ook vertelde ik hem dat dit niet verplicht was, en dat er mensen zijn die het vaker doen maar ook juist mensen die het nooit doen. Dit kon hij zich bijna niet voorstellen! Van daaruit zijn we dan ook in gesprek gegaan. Soms was het best lastig om iets uit te leggen, zijn Nederlands is goed maar niet perfect. En hoe leg je aan iemand uit wat Jezus deed toen Hij stierf (naar het dodenrijk gaan), als iemand het woord dodenrijk niet begrijpt. Tja, soms even een uitdaging maar hij wilde het graag begrijpen. Dit was van beide kanten ook heel duidelijk, dit was niet persoonlijk. Dit ging over kennis opbouwen over de cultuur en het geloof van de ander. Abdulsalam vertelde ook heel duidelijk dat hij graag wil dat ik eerlijk ben. Wat dat ook betekent. Dus dat heb ik gedaan!

De volgende verschillen die ik ga noemen zijn puur gebaseerd op het gesprek wat ik met hem heb gehad. Het kan dan ook zo zijn dat dingen vanuit de Islam niet compleet kloppen, dit was namelijk de visie van één moslim. De visie van één christen is ook niet altijd correct, daarom is het belangrijk om er respectvol mee om te gaan en te toetsen in de omgang met andere moslims.

Het eerste grote verschil!

In de Islam zijn de goede daden van de mens ontzettend belangrijk. Hoe meer goede dingen je doet, hoe groter je beloning is wanneer je sterft. Dit houdt dus in dat je goed moet zijn naar de ander, maar ook zelf geen verkeerde dingen moet doen zoals liegen, stelen en andere slechte dingen. Je kunt ook met weinig goede daden in de hemel komen als je in Allah gelooft. Toch zal de beloning dan een stuk minder zijn dan wanneer je je hele leven goed hebt gedaan.

Toen ik Abdulsalam vertelde over de genade en liefde van Jezus, dat wij die niet hoeven te verdienen was hij compleet verbaasd. Wij hoeven geen goede dingen te doen om Jezus’ liefde en een beloning te ontvangen in de hemel. Nu zegt Paulus wel dat wij een nieuw mens zijn zodra wij Jezus in ons leven hebben (Col. 3:10) dus dat we daarom goed willen doen en niet in ons oude leven willen terugvallen. Dit zorgt ervoor dat wij graag goede dingen doen, niet omdat wij er een beloning mee krijgen, maar omdat onze Beloning in ons is en wij steeds meer op Hem willen gaan lijken. Abdulsalam snapte hier niks van, hoe kun je nou geen goede dingen MOETEN doen?!

Verschil nummer twee

Allah is niet altijd dezelfde. Hij kan vandaag het ene besluiten, en morgen het andere. Misschien vind hij je vandaag wel aardig maar doe je toch iets niet helemaal goed waardoor je vervolgens niks meer waard bent. Je wordt ook niet altijd vergeven, soms wel en soms niet. Dat ligt aan waar Allah zin in heeft. Daarom is het ook zo belangrijk om vijf keer per dag te bidden richting Mekka. Dit is één van de hele belangrijke goede daden en als je dit goed doet, dan vergeeft Allah je misschien wel als je iets doet wat verkeerd is. Abdulsalam vond ook dat hij maar mens is en dus verkeerde dingen doet en daarom vergeving nodig heeft. Hij weet alleen nooit of hij dat wel echt krijgt.

Dat was het moment waarop ik als christen mezelf toch net eventjes wat gelukkiger prees dan ooit daarvoor. Dank God dat ik me niet elke keer hoef af te vragen of ik wel of niet vergeven ben. Ik ben vergeven zodra ik erom vraag. Ook ben ik intens gelukkig dat ik gewoon naar mijn Vader kan gaan zonder verplicht vijf keer per dag te bidden. Ik mag gewoon altijd naar Hem toe, en soms ben ik wat minder trouw waardoor ik een dag niet met Hem spreek, maar dat veranderd helemaal NIKS aan Gods liefde voor mij. -Proef je de dankbaarheid ;)-

Kruis met water en brood

En dan het laatste verschil

Mohammed en Jezus. Nu heb ik dit aan Abdulsalam gevraagd: Heeft Mohammed ooit wonderen gedaan? Hij vertelde dat Mohammed zeker ooit wonderen had gedaan. Nu kwam ik er al snel achter dat hier de betekenis van wonderen wat anders was dan wat ik eigenlijk bedoelde. Hij zei: Mohammed is naar de hemel gegaan en heeft daar Allah gesproken en is daarvan terug gekomen om alles wat hij heeft gezien op te laten schrijven door vrienden. Mohammed kon zelf namelijk niet schrijven en lezen. Hij had helemaal geen opleiding gevolgd omdat hij per se geloofwaardig wilde over komen. Hij wilde namelijk dat vrienden van hem het zouden opschrijven zodat hij het niet allemaal zelf zou bedenken of al eens eerder had gehoord. Nu wil ik niet zeggen dat dit geen ‘wonder’ is, maar het is zeker niet de wonderen waar ik op doelde. Als ik kijk naar Jezus, deed Hij overal waar Hij ging wonderen. Hij genas zieken, blinden en doven, Hij liet mensen opstaan uit de dood. Jezus is God.

De reden dat ik deze vraag stelde was deze site waar het verschil tussen Jezus en Mohammed wordt weergegeven. Nu begrijp ik dat dit een gekleurde bron is vanuit een christen geschreven. Maar door het antwoord op deze vraag zal ik al heel snel in dat dit (kleine) deel ook daadwerkelijk waar is. Mohammed heeft nooit wonderen verricht. Niet eens volgens zijn eigen geschreven boek! Ik zou zeker eens op dat linkje klikken om een beter beeld te krijgen van de Islam. Wees niet bang voor andere religies, maar bid dat ook zij Jezus leren kennen als de Waarheid.

Ik wil vragen of je mee wilt bidden voor de moslims deze ramadan. Tijdens deze tijd gebeurd het namelijk wereldwijd dat moslims Jezus zien verschijnen in dromen. Blijf voor ze bidden, ook hen wil ik begroeten in de hemel. Ze als broeder en zuster om me heen hebben. Speciaal wil ik vragen om voor Abdulsalam te bidden, ook hij zal gaan vasten, ook hij heeft gehoord over Jezus. Bid met mij mee dat Jezus zich ook aan hem zal openbaren.

Jezus is mijn Broer, Vriend en Redder. Ik gun dit iedereen,

Naomi.

2 reacties

 • Islam❤️

  Maar de quran is de waarheid meeste dingen in de quran konden mensen nooit in die tijd weten en er is maar 1 quran nooit veranderd

  En ik heb een vraag waarom moest God zijn zoon naar aarde brengen om op een kruis gehangen te worden en alle zondes te vergeven? Kan de vader geen zondes vergeven zo nee waarom?

  • Naomi

   Een hele goede middag!
   Ik kan een heel boek schrijven als ik op deze beide vragen antwoord zou moeten geven, en meer dan genoeg mensen hebben dat ook al gedaan :)
   Daarom wil ik je graag verwijzen naar een aantal boeken, en/of filmpjes om je antwoorden in te zoeken. Op die manier hoop ik dat we geen eindeloze discussie heen en weer hoeven te voeren, maar dat je vragen duidelijk en overzichtelijk beantwoord zullen worden.
   Het eerste boek wat ik je wil aanraden is:

   No God but One, Allah or Jesus? van Nabeel Qureshi (Via dit linkje kun je dat boek kopen!). Dit is een Engelstalig boek, maar geschreven vanuit een ex-moslim. Hij kan zich daarom ook goed inleven in hoe jouw geloof waarschijnlijk voor jou is, en heeft antwoorden op vragen waarvan je niet eens wist dat je die had.

   Deze zelfde schrijver heeft nog een aantal andere (Nederlandstalige) boeken geschreven, dus voel je natuurlijk vrij om deze ook te bekijken (Oa. Ik zocht Allah en vond Jezus).

   Ik wil je ook deze twee filmpjes van YouTube meegeven, omdat ik denk dat ze goede antwoorden geven op je vragen.

   Als eerste wil ik dit filmpje met je delen. Het gaat over een rechter en zijn vriend. In dit filmpje moet de rechter God voorstellen en de vriend zijn wij mensen. God oordeelt als Rechter, maar omdat Hij zoveel van ons hield, wilde Hij ons een uitweg geven. Een manier om niet meer voor altijd onder de schuld en straf te leven die we eigenlijk verdienen. We zouden eigenlijk ons hele leven goed moeten leven, om ook maar een beetje in aanmerking te komen, om goed genoeg te zijn. En zelfs dan zouden we nooit aan de maatstaven van God voldoen. Daarom kwam Jezus, God’s Zoon, naar de aarde. Hij besloot om al deze schuld weg te nemen, door Zijn dood. Om schuld te betalen moest er vroeger (voor Jezus) betaald worden met bloed. Het bloed van een offer. Door dit bloed kon God verzoenen. En de enige manier om ons voor altijd samen te brengen met Hem, om de weg vrij te maken om een vriendschap op te bouwen met Jezus, met God, is door bloed te vergieten. Maar er is geen normaal mens goed genoeg, behalve Jezus. Hij was zonder fouten, zonder verkeerde dingen. Hij is God. En dat is de reden dat Hij wel naar de aarde kon komen en dat toen Zijn bloed stroomde door Zijn dood, wij eindelijk vergeving konden krijgen.

   https://www.youtube.com/watch?v=0P0m5bgrODs
   Hierin zal er worden besproken hoe de Koran is geschreven en hoe de manuscripten ervan zijn gecontroleerd, en of de Bijbel dat net zo heeft.

   Ik bid dat je met een open hart hier naar mag luisteren, kritische vragen durft te stellen maar ook bereid bent om op zoek te gaan naar de waarheid. De waarheid verandert niet, en mijn God beloofd dat wanneer jij zoekt naar die Waarheid, je deze zult vinden. Klop maar op Gods deur, en Hij zal voor je open doen.

   Gods zegen voor komende week,
   Naomi

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.