Ode aan de Koning

En toen was het koningsdag! Vandaag wil ik mijn ode aan de Koning geven. Nu was ik wel benieuwd wat het woord ‘ode’ nou precies inhoudt. Ik kende het woord maar de precieze betekenis heb ik even opgezocht:

“Een ode is een lyrisch lofdicht dat rechtstreeks gericht wordt tot degene die de lofuiting dient te ontvangen. Dit is de letterlijke vorm die in de klassieke oudheid gehanteerd werd. Figuurlijk wordt ook tegenwoordig nog wel een ode aan iemand geschreven; een soort eerbetoon”

https://www.ensie.nl/nick-felix/ode 

Nu leven we dus ondertussen niet meer in de klassieke oudheid, dus vind ik het een goed idee om hier een eerbetoon van te maken. Een eerbetoon aan mijn Koning.

Koningsdag met de Koning, schaakspel

Mijn Koning,

Uw bestuur is vredevol en er zal nooit een einde aan komen want U zal alle volken van de wereld rechtvaardigheid en vrede brengen. Uw koninklijke titels zijn: Wonderbare raadgever, Machtige God, Eeuwige Vader en Vredevorst. Wat een namen heeft U! Wat een zegen dat ik bij U mag komen, voor Uw raad, kracht, liefde en vrede. U was er al, lang voordat ik bestond. U heeft de wereld gemaakt, U heeft mij gemaakt. En toen de wereld verloren was, bent U degene die redding bracht. U bent Vader, Zoon en Heilige Geest. U leeft in ons, door ons en heeft met ons geleefd. U weet wat wij mensen doormaken en kunt ons daarom troosten, U bent Trooster. Maar U bent ook een God van feest, van plezier, lachen en genieten. U geeft ons vrijheid. En vertelt ons dat we geen zorgen voor de dag van morgen hoeven te hebben. U wijst ons op de vogels, de lelies en vertelt ons dat U voor hen zorgt. Daarna vertelt U dat U voor ons nog veel beter zal zorgen, en we niet bang hoeven te zijn. Uw woord geeft elke dag van het jaar weer aan dat angst niet nodig is. U bent de Leeuw. U bent het Lam. U gaf Uw leven, zodat ik dat van mij terug kreeg.

De Koning, Leeuw en koningsdag

Dank U Koning dat U geneest. Uw zegeningen zijn ontelbaar elke dag weer. Van het opstaan tot het veilig weer kunnen gaan slapen. U bent beschermer, U helpt ons door de dag, U zorgt ervoor dat wat er ook gebeurd in het leven, U de kracht geeft om door te gaan. U geeft Liefde, zelfs wanneer wij dat niet verdiend hebben. En dankzij Uw Zoon, Jezus Christus, kunnen wij vrij tot U komen. Geen nood meer voor angst, want U ziet ons door Uw Zoon heen. En door Jezus zijn wij perfect in Uw ogen. Dank U dat wij op elk moment van de dag met U kunnen praten, en alles met U mogen delen. U luistert, U helpt, U geeft ons antwoord. U zegent ons. Er is geen andere Koning dan U. U hebt alle controle want U is gegeven alle macht in de Hemel en op aarde. U bent Heilig en U bent Rechter. U oordeelt rechtvaardig. U heeft ons alle keuze, een vrije wil. Wij zijn geen poppen in Uw handen, maar mensen die voor U kunnen kiezen, elke dag opnieuw. U bent het Einde. U kent gisteren, vandaag en morgen. U bent niet te bevatten zo Groot en er zijn niet genoeg namen die U kunnen beschrijven. Laten we daarom van U zingen, dansen en feesten, want U gaf ons die mogelijkheid. Morgen is de dag van de persoon die U heeft aangesteld om ons land te representeren. Deze zullen we ook vieren maar in die viering is het belangrijk om niet te vergeten waar het écht om gaat: Uw allerhoogste Naam!

Een gezegende Koningsdag,

Naomi.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.