Boekrecensie: Zo zijn onze manieren

YES! Nog meer zon, ideaal dus om heerlijk met een boekje buiten te gaan zitten en te genieten van het prachtige weer! Daarom wil ik jullie vandaag weer een boek aanraden. Ik heb begin dit jaar een aantal boeken bestelt en ‘Zo zijn onze manieren’ is er één van. Het is een Gideon boek dus dat staat -als je het mij vraagt- voor goede kwaliteit. Ik ben een christen die erg graag kritisch kijkt naar regeltjes, tradities en hoe dit in verhouding staat met het Woord van God. Daar is dit boek een super fijne handleiding bij, dus ik vertel jullie er graag wat meer over.

Zo zijn onze manieren, Frank Viola en George Barna

Zo zijn onze manieren is geschreven door Frank Viola en George Barna. Het boek is o.a. hier te koop en kost €24,95. Niet super goedkoop dus.

Wat mij opvalt in dit boek is, dat er een radicaal standpunt in wordt genomen. Vaak worden tradities wat vergoelijkt: ‘ach, dat doen we toch al jáááren zo?!’, maar in dit boek wordt heel duidelijk aangegeven dat dit veelal uit heidense gebruiken komt. De christelijke kerk van tegenwoordig is niet zo christelijk als de Bijbel voorschrijft. En het zijn niet zomaar uitspraken die ze doen. Door het boek heen wordt (soms) meer dan de helft van de pagina’s gebruikt om de bronvermelding te doen. Als je iets wilt controleren kun je dit zelf zonder al te veel moeite gewoon opzoeken. Dit vind ik niet per se altijd belangrijk, het is fijn om te zien dat ze er moeite in hebben gestoken, maar voor mij is het niet nodig om dit ook allemaal na te lezen.

De onderwerpen die in dit boek naar voren komen zijn bijvoorbeeld: de kansel, de liturgie, de voorganger en zelfs het kerkgebouw. Nu heb ik al wel eerder ontdekt dat de kerk uit de Bijbel anders was dan wat wij nu hebben, maar hóé anders had ik niet kunnen bedenken. Voor mij was dit wel een eye-opener. Ik begrijp nu een stuk beter waarom de kerk anders functioneert, waarom mensen de kerk verlaten en hoe het kan dat de kerk niet zo aantrekkelijk lijkt. Ik weiger te geloven dat God Zijn gemeente heeft geroepen om onaantrekkelijk te zijn. En wat nou als wij dit toch geworden zijn door de heidense tradities over te nemen?

Zo zijn onze manieren, Frank Viola en George Barna

Ik weet het, ik ben graag lekker rebels ;) Maar toch is dit boek niet rebels. De schrijvers geven ook aan dat ze dit boek niet schrijven om mensen voor het hoofd te stoten. Ze willen geen ruzie, onenigheid of problemen creëren. Wel willen ze ons bewust maken van wat we doen en waarom. En wie weet betekent dit wel dat er verandering komt. Bewustwording is stap 1.

God heeft een doel met Zijn kerk. En nee, niet het gebouw, maar wel met Zijn mensen. In het boek staan na elk hoofdstuk een aantal vragen met antwoorden. Vragen die ook bij mij wel zijn opgekomen en waardoor ik via dit boek al een antwoord kreeg. Super handig!

Mijn uiteindelijke mening is dan ook dat zodra je er ook maar iets van interesse in hebt, het zeker een aanrader is! Er is humor in verwerkt en op een radicale maar open manier geschreven over het christelijk geloof. Waarom geloven wij tegenwoordig op de manier waarop we dat doen? Daar krijg je een beter inzicht in na dit boek.

Dus geniet lekker van dit mooie weer met een boekje of iets anders om mee te relaxen en een gezegend weekend toegewenst!

Naomi.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.