Bijbelse Vrouw

Je kleden als christelijke vrouw – hoe dan?

Jun 18, 2018 | Persoonlijk

Een hele goedemorgen! Je kleden als christelijke vrouw heeft een deel 2. Klik hier om die te lezen!

Nadat ik laatst schreef over het onbekende Bijbelse principe, vertelde ik al dat ik het ook graag nog over kleding wil hebben. Eerbare kleding, je kleden als christelijke vrouw en hoe reageert de wereld daarop? Voor mij een onderwerp wat mij nooit zo interesseerde. Ik kleedde me gewoon zoals ik zelf leuk vond, en verder zag ik het dan wel weer. Zolang ik me mooi voelde in m’n kleding deed ik het goed. Maar iets waar ik nooit over nadacht: wat vind God van mijn kleding?!

Ik vind het belangrijk om mensen aan te zetten tot nadenken. Ik wil niemand ook maar iets verplichten. Iedereen mag lekker zijn/haar eigen geloof uitoefenen. Zolang je God eert met jouw keuzes is er niks wat ik mag zeggen!

kleden als christelijke vrouw

Waarom zou je kleden als christelijke vrouw?

Voor mij bestaat je kleden als christelijke vrouw, vooral uit eerbaar zijn richting God. Als Jezus naast mij stond en naar mij keek, zou ik me dan zo willen kleden? Of meer nog: als ik tegenover mijn (ongelovige) buurvrouw zou praten over Jezus, zou ik dat dan doen in deze kleding? Zodra het antwoord op één van deze vragen ‘nee’ is, dan heb ik de verkeerde kleding aan. Dit is het eerste punt waarop ik mijn kleding wil checken.

Het tweede punt hoe ik me wil kleden als christelijke vrouw is: hoe zouden mijn broers (in Jezus) op mij reageren als ze me in deze kleding zien? Zou ik mijn broers laten zondigen (door zondige gedachtes of verlangens) als ik dit aan doe? Is hier het antwoord ‘ja’, dan begrijp je wat ik ga zeggen. De kleding is niet geschikt. Ik wil niet dat mijn broers dankzij mij struikelen en zich bezwaard voelen om met mij om te gaan.

Maar mannen kunnen zich toch wel inhouden?!

Een veel gehoord tegenargument hierbij is: ‘als die mannen nou gewoon niet kijken, is er ook geen probleem. IK ga niet veranderen, laat hen maar gewoon niet denken.’ Het eerste wat ik hierbij denk ik: waar is de liefde? God vraagt ons om in liefde om te gaan met onze broers en zussen. Als ik vervolgens (toch wel behoorlijk) egoïstisch ga doen door te zeggen: wat boeit mij dit?!, dan ben ik niet liefdevol bezig. Mannen hoeven inderdaad niet te kijken. Maar als je een kind een snoepje voorzet en ervan uitgaat dat het daar blijft liggen dan is de kans héél groot dat je het mis hebt. Het kind vindt het te lekker om het niet te pakken. Je had ook géén snoepje neer kunnen leggen. Dan was het kind niet eens in de verleiding gekomen om dat snoepje op te eten!

Door dit voorbeeld bedoel ik zeker niet te zeggen dat het oké is om als man maar gewoon te kijken omdat het anders zo moeilijk is. Het is een samenwerking. Mannen moeten alles doen wat er in hun macht ligt om niet ongepast naar vrouwen te kijken. Maar vrouwen mogen hen helpen door het ze makkelijker te maken. Uit liefde voor onze broers!

Hoe ziet God de kleding van een vrouw?

1 Tim. 2:9-10: En de vrouwen moeten bescheiden zijn, nuchter en netjes in hun kleding en gedrag.

Hier wordt beschreven dat vrouwen bescheiden, netjes en nuchter moeten zijn in hun kleding en gedrag. Iets wat ik ook terug zie in Lucas 12:23. Hierin staat dat het leven meer is dan voedsel en kleding alleen. Heel bescheiden, netjes en nuchter dus. Het gaat niet om kleding statements, om zoveel mogelijk huid laten zien, of juist zo min mogelijk.

‘Wij moeten dus doen wat de vrede ten goede komt. Laten wij steeds het beste voor elkaar zoeken.’ – Romeinen 14:19.

Het in liefde en vrede met elkaar leven wordt zó vaak herhaald in de Bijbel. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Wees dus in je kleding, gedrag en omgang met anderen hiervan ook bewust. God zal niet minder van je houden als jij besluit om bepaalde kleding nog steeds te dragen. Maar de vraag is waarom jij dat zou willen? Als jouw lichaam een tempel is waar God in woont, dan straal jij dat dus ook uit met je kleding. Ga er dus zeker over in gebed!

kleden als christelijke vrouw

Wat zijn manieren om je christelijk te kleden?

In eerste instantie zou ik zeker de vragen van het begin erbij pakken. Ga eens door je kast en kijk welke antwoorden je geeft. Voor mezelf heb ik overigens wel gezegd: thuis kleed ik me zoals ik zelf graag wil. Ik vind het zonde om kleding weg te gooien die ik nog mooi vind. Ik daag er niemand mee uit en kan God eren op mijn manier. Daarom check ik tegenwoordig mijn kleding als ik uit huis ga. Dit zijn de dingen waar ik op let:

Bovenkleding: Losse shirtjes, dus niet (al te) aansluitend. Verder wil ik er ook geen (echte) decolleté in hebben zitten.

Broeken/jurken/rokken: Ik denk dat het verstandig is om op z’n minst tot op de knie bedekt te zijn. Of dit nou is met een rok, broek of jurk. Hierbij probeer ik ook rekening te houden met shirtjes, zodra ik een broek aandoe zal ik een shirt aandoen wat langer is.

Bikini/badpak?: Ik heb hier niet een duidelijk antwoord op (nog). In eerste instantie zou ik zeggen: badpak. Maar tegelijkertijd realiseer ik me ook dat het een hele strakke ‘stof’ is die je net iets meer bedekt (maar niet verhuld). Toch zou ik zeggen badpak voor het zwemmen. Maar zodra het de bedoeling is dat je alleen op het strand/aan het zwembad gaat zitten vind ik het wel zo netjes om meer aan te doen.

Voor de duidelijkheid: dit is hoe ik er naar kijk. Er zijn meer dan genoeg anderen die hier anders naar kijken en zich daar compleet goed bij voelen. Ik vind het soms ook moeilijk om te kiezen tussen er leuk uit zien of eerbaar. Uiteindelijk denk ik dat het belangrijk is om er niet té veel aandacht aan te schenken. Je mag(moet) erover nadenken, maar het moet geen obsessie worden. God is jouw obsessie, niet kleding :)

Gods plan met jou

Uiteindelijk draait het om Gods plan met jou. Het gaat niet om wat ik jou vertel of hoe ik dingen zie. Jij mag erover in gesprek met God: hoe wil Hij jou het liefste zien?

Voor mij is één ding heel duidelijk geworden: Ik hoef niet mijn lichaam te showen voor iets of iemand. Ik mag het bedekken ter ere van God. Hij is op dit moment de enige die complete toegang heeft tot alles van mij. Een manier om Hem te eren, maar ook een eventuele toekomstige man! Niemand hoeft mijn lichaam te kennen, behalve de Vader.

Ik dank God ervoor dat mijn lichaam Hem eert! En dat ik elke dag mag groeien in Zijn plan voor mij.

Wil je ook dingen lezen over gemengde stoffen, make-up en sieraden? Lees dan het vervolg op deze blog hier!

Graag hoor ik hoe jij hierin staat, heb jij er al eens over nagedacht?

Een gezegende week,

Naomi.