Keuze’s die ik maak omdat ik christen ben

Nadat er afgelopen woensdag geen artikeltje online kwam, ben ik er vandaag weer. Ik had een gigantisch druk weekend -en maandag en dinsdag- dus het ging me niet lukken om woensdag een blogpost online te zetten. Als ik iets post wil ik namelijk ook dat het van enige kwaliteit is, anders gewoon liever niet! Nu wil ik vandaag met jullie delen welke christelijke keuzes ik maak, of gemaakt heb en waarom. Voor alle duidelijkheid: dit zijn de keuzes die ik maak, ik verplicht niemand anders om ze ook te maken en ik wil vooral graag dat iedereen in haar waarde gelaten wordt! Doe wat werkt in jouw relatie met God, deze is persoonlijk en hier heeft niemand wat over te zeggen!

Laat u dus door niemand bekritiseren over wat u eet of drinkt. En of u zich al of niet aan feestdagen en rustdagen moet houden. (Col. 2:16)

Christelijke keuzes

1 – Leven zonder angst

De eerste keuze die ik maak is het leven zonder angst. Ik heb mijn leven altijd heel erg laten leiden door angst: ‘doe ik het wel goed?’, ‘ik durf dit niet’ en ‘ze vindt me vast niet aardig’. Al deze dingen heb ik soms continue in mijn hoofd gehad. Ik wist niet hoe ik moest omgaan met deze angst voor afwijzing en faalangst. Ik begreep wel waar het vandaan kwam, en dat heeft me heel erg geholpen om het te relativeren. Alleen was dit niet de oplossing. Ik had besef nodig.

Toen ik voor het eerst hoorde dat de zin: ‘wees niet bang’ 365 keer in de Bijbel staat besefte ik heel duidelijk dat angst niet van God komt. Ik liet mijn leven zo makkelijk beheerst worden door die angst dat ik God compleet vergat. God is groter dan mijn angst! Als ik nu voel dat ik bang word voor iets, of dat ik me onzeker begin te voelen, ga ik direct naar God. Ik vraag God om Zijn rust, en om het besef dat ik zoveel meer waard ben dan die angst. Wanneer ik de mogelijkheid heb, lees ik ook de Bijbel. Hierin staan zoveel waarheden, en die spreek ik dan ook over mijzelf uit. ‘Ik ben een geliefd kind van de Hemelse Vader’, ‘God heeft mij gemaakt’ en ‘Ik kan alles door Jezus die mij daar kracht voor geeft!’.

2 – Kansen grijpen

En dan nog meer: kansen grijpen om over Jezus te praten. Ik had niet het idee dat ik echt wat te zeggen had over Jezus. Er zijn nooit momenten geweest waarop ik opeens Jezus’ stem letterlijk hoorde en ik heb nog nooit iets meegemaakt waardoor ik een reden heb om over Jezus te praten. Ik geloofde wel maar dat was heel persoonlijk en eigenlijk vond ik het niet zo nodig om anderen daarmee ‘lastig te vallen’.

Tja, daar heeft mijn zendingsreis op Malta wel verandering in gebracht. Ik leerde dat je geen verhaal hoeft te hebben om te praten over Jezus. Mensen staan er verbazingwekkend open voor als je ze op het juiste moment benadert! Mijn relatie met Jezus is genoeg, ik ken Hem immers een stuk beter dan de mensen die niks met Hem te maken willen hebben! De keuze die ik hiervoor moest maken? Het in de vrijheid stappen om over Jezus te kunnen praten wanneer ik maar wilde.

3 – Geen seks voor het huwelijk

Om het even helder te houden: hiermee bedoel ik de vrijwillige keuze om seks te hebben zonder getrouwd te zijn. Met deze keuze ben ik opgegroeid. Je hebt geen seks voor het huwelijk want dat is wat God zegt. Je gaat daarom ook niet slapen bij jongens thuis, niet samen met een jongen naar boven en haal het al helemaal niet in je hoofd om zomaar met je lichaam om te gaan. Nu hadden mijn ouders geluk, want ik heb geen relaties gehad tot nu toe, ook heb ik geen jongens als vrienden -althans, niet het soort vriend waar je bij thuis gaat slapen- dus daar waren geen zorgen over nodig.

Ik ben wel altijd heel duidelijk geweest: ik ga al deze regels testen aan mijn eigen overtuiging. Ik wil niet zomaar iets overnemen omdat mijn ouders het zeggen, wel wil ik erover na denken en als ik denk dat ze gelijk hebben wil ik prima deze regels in mijn eigen leven toepassen. Dat heb ik ook gedaan met deze regel. In het volle vertrouwen dat mijn Hemelse Vader het beste met mij voor heeft, zegt Hij vast niet voor niks dat het beter is om geen seks te hebben. Dus heb ik de keuze gemaakt om hierin te wachten tot ik getrouwd ben.

Christelijke keuzes

4 – Daten om te trouwen

‘Dating to get married’, dat was de eerste keer dat ik deze term tegen kwam, in het Engels. Hier heb ik mijn hele leven al achtergestaan maar ook bewust deze keuze gemaakt. Ik wil niet daten om het daten. Ik wil niet daten om aandacht. Ik wil niet daten om cadeautjes. Ik wil daten om te gaan trouwen. Zodra ik niet het idee heb met deze persoon te kunnen trouwen, waarom zou ik dan daten? Vriendinnetjes vroeger leken het niet zo’n probleem te vinden, ze gaven als redenen aan: ik ben nog jong, ga echt nog lang niet trouwen en het is toch alleen maar voor de fun?!…. Daar kan ik me dus niet in vinden.

Hiermee wil ik niet zeggen dat ik meteen trouw met de eerste beste vriend die ik krijg. Dit lijkt me wel prachtig om te doen, maar ik ga niet met hem trouwen om zo via dit principe compleet perfect te eindigen. Ik ga trouwen omdat ik mijzelf ook daadwerkelijk de rest van mijn leven met hem zie delen.

5 – Niet roken, geen drugs en weinig alcohol

En dan als laatste de ‘christelijke’ keuze om niet te roken, geen drugs te gebruiken en weinig alcohol te consumeren. Misschien niet meteen de christelijke keuze die je had verwacht, maar ook dit kan ik terugleiden naar mijn christelijke roots ;)

Ik vind het gewoon niet nodig om te roken of drugs te gebruiken. En alcohol alleen met mate. Iets wat ik me heb gerealiseerd toen ik nadacht over dronken zijn en christen, was het idee dat Jezus op elk moment kan terugkomen. NO WAY dat ik dan dronken wil zijn, of onder invloed van ook maar iets anders for that matter. Jezus vraagt ons om waakzaam te zijn (Matt. 25:13) omdat wij niet weten wanneer Hij terugkomt. Voor mij is waakzaam niet halve laveloos op een feestje zitten omdat ik zo nodig alcohol wilde drinken.

Iets wat ik niet nodig vind is het compleet bannen van alcohol. In de Bijbel heeft Jezus zelfs water in wijn verandert. En Hij spreekt ook vaak genoeg over de wijn die Hij met ons zal drinken in de Hemel. Dat is dus niet anti-alcohol! Ik kan trouwens niet wachten op het moment waarop wij met Jezus aan dit feestmaal mogen zitten! Zin in :)

 

Wat voor christelijke keuzes maak jij? En waarom doe je dit?

Naomi.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.