Bidden om genezing?!

Een hele goede vrijdag morgen! Vandaag weer een onderwerp waar ik veel mensen over heb horen spreken. Een best wel pittig onderwerp ook. Het gaat namelijk om het bidden om genezing te ontvangen. Nu heb ik hierover natuurlijk niet alle wijsheid in pacht. Er zijn vast en zeker mensen die er anders over denken, meer kennis hebben of het er gewoon simpelweg niet mee eens zijn. Uiteindelijk is het ook niet aan ons mensen om te bepalen wanneer je mag bidden om genezing te ontvangen. Het is aan God en daarom is het belangrijk om altijd in gebed te blijven. Ik wil graag met jullie delen wat ik heb geleerd en wat ik daarmee doe!

man bidden om genezing

Gave van de Geest

Allereerst mogen we lezen in 1 Kor. 12:9 dat genezing een gave van de Geest is. In dit hoofdstuk wordt ook besproken dat iedereen gaven van de Geest ontvangt en dat dit er voor zorgt dat alle delen van het lichaam samen heel krachtig zijn. De Heilige Geest geeft ieder naar wat Hij nodig vindt (vers 11) en deelt deze uit zoals Hij wilt. Daarna wordt gesproken over de kerk als één lichaam met Jezus als hoofd. Dit betekent dus dat christenen die samenwerken een heel krachtig instrument zijn in Gods handen. De gave van genezing was ook bij één persoon aanwezig tijdens mijn zendingsreis. Ik geloof overigens niet dat dit ervoor zorgde dat de rest van de groep niet belangrijk was tijdens genezingen. De rest van het team was namelijk vurig aan het meebidden terwijl deze persoon, Sean, zijn handen oplegde om Gods genezing uit te spreken.

Geloven in God om genezen te worden?

Op Malta was er een Chinese vrouw die met een cruise over de Middellandse Zee voer. Toen ze ons team zag staan en in gesprek raakte vroeg Sean of zij iets had waar hij voor mocht bidden, bijvoorbeeld genezing. Wat bleek: ze had altijd erg last van haar knieën. Ze vertelde ons dat ze al naar gigantisch veel dokters was geweest, dat sommigen haar (kort) hadden kunnen genezen maar dat de pijn altijd weer terug was gekomen. Dus toen vroegen wij of we voor haar mochten bidden. Dit wilde ze wel proberen. Ze geloofde ook wel dat ze genezen kon worden want dat had ze al vaker meegemaakt. Ze werd genezen. De pijn was weg, ze kon weer springen en lopen zonder pijn. Maar, toen wij haar vertelden dat dit door de Naam van Jezus was gebeurd, wuifde ze het weg. Nee, Jezus was niet echt. Dit kwam puur door Sean.

Ik merkte dat dit mij veel moeite kostte. Hoe kon het nou dat deze vrouw genezen werd maar niet eens geloofde? Hier heb ik een tijdje over nagedacht en ik heb me iets gerealiseerd. Het hele Nieuwe Testament staat vol met genezingen van mensen die niet geloofden in Jezus. Ja, ze geloofden dat deze man wonderen kon doen (net als dat deze vrouw geloofde dat Sean degene was die wonderen kon doen), maar ze geloofden toen nog niet dat Jezus de Messias was. Dat Hij de Zoon van God is. Voor Jezus was het een manier om Gods liefde uit te dragen en zo de zieken en zwakken te helpen. Ik geloof dat deze vrouw nooit meer pijn aan haar knieën zal hebben. En wie weet, wie weet beseft zij dat ook en weet dan dat het toch Jezus was.

Lachende vrouw genezing

Toch bid ik niet altijd om genezing!

Een spreker vertelde eens het verhaal van een jong meisje wiens vader ernstig ziek was. Het meisje had altijd naar God gebeden: ‘wilt U toch alstublieft mijn vader weer gezond, en blij en gelukkig maken, ik wil niet dat hij pijn heeft.’ Dat was haar gebed in de hoop dat haar vader genezen zou worden. Maar, de vader stierf. Het jonge meisje bleef zonder vader achter. Jaren lang heeft deze vrouw geworsteld met het feit dat haar vader niet genezen werd. Waarom niet, ze had het God met heel haar hart gevraagd?! Toen de, intussen, jonge vrouw met een dominee in gesprek kwam vroeg de dominee haar waarom ze nu zo boos was op God? Had God niet precies gedaan waar zij om gevraagd had? Zij vroeg of haar vader gezond, blij, gelukkig en zonder pijn mocht leven. En wat deed God? Hij haalde de man thuis, waar hij voor altijd gezond, blij, gelukkig en zonder pijn zou zijn. Precies zoals het meisje had gevraagd.

Onze gebeden worden misschien niet altijd zo verhoord als wij het verwachten, maar God weet wel wat het beste is. Toen mijn opa in het ziekenhuis op sterven lag, dacht ik ook weer aan dit verhaal. Nu zou ik zeker intens verdrietig zijn wanneer hij overleed, en ik zou hem het liefst nog minimaal 20 jaar op deze aardbodem hebben gehouden. Maar ik realiseerde me dat dit best wel egoïstisch is. Ik zou het liefst willen dat hij nooit meer pijn had, geen verdriet, en altijd gelukkig. Daarom heb ik mijn gebed aangepast in die tijd. In plaats van bidden om genezing, bad ik met volle bewustzijn: ‘Vader, als het voor hem beter is om bij U te zijn, dan zal dit mij heel verdrietig maken. Maar, ik gun het deze man met heel mijn hart. Ik wil niets liever dan opa bij U in de Hemel. Waar hij weer kan rennen, vrij kan zijn, en geen pijn of verdriet hoeft te kennen.’ Dit was niet het gemakkelijkste gebed, maar ik weet dat het precies was wat goed voor hem zou zijn.

Uiteindelijk is God degene die de beslissing maakt en ik weet dat Hij dat doet met de beste intenties. Hij zorgt ervoor dat er iets goeds uit voortkomt. Hoe onwaarschijnlijk dat soms ook lijkt.

Bid jij om genezing? Waarom wel of niet?

Een gezegend weekend,

Naomi.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.